Kevad-, sügis- ja talveperioodid panevad meid tihti mõtlema lisa vitamiinide tarbimisele, kuna värsked vitamiinirohked marjad pole niivõrd kättesaadavad, päikesevaesus ning pime periood tekitavad väsimust ning jõuetust. Viimastel aastatel on aga aina enam populaarsust kogumas uusima tehnoloogia abil valmistatud liposoomsed vitamiinid.
Mis on liposoom ja liposoomne tehnoloogia?
Lipsoomne tehnoloogia pärineb 1960ndatest aastatest ning on kasvavas trendis nii meditsiini kui toidulisandite valdkonnas. Liposoomid on mikroskoopilised fosfolipiidide kerad, mis on vees stabiilsed ja võivad endas sisaldada nii vesilahustuvaid kui ka vesilahustumatuid aineid.
Oma ülesehituselt sarnanevad liposoomid rakkudega ning see muudab nad äärmiselt kasulikeks vahenditeks, mille abil tagada toitainete tõhus kohaletoimetamine sinna, kus seda enim vajame – meie rakku. Liposoomide ülesandeks on kaitsta toimeainet hävinemise eest seedekulglas, sattudes peensoolest otse vereringesse ning sealt meie rakku.
Liposoome on peamiselt kasutatud spetsiifiliste ravimite kehasse viimiseks – nt vähi-, seentõve, põletike ning bakteriaalsete infektsioonide vastaste ravimite omistamiseks.
Viimastel aastatel on hakatud liposoome kasutama ka toidulisandite parema imendumise suurendamiseks. Uuringud on näidanud, et liposoomid võivad suurendada vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide imendumist kuni kolmekümnekordselt.
Lisaks kapseldatud ainetele on lisaväärtus ka liposoomide membraanil endal. Enamasti sisaldavad liposoomid suures koguses fosfatidüülkoliini (phosphatidylcholine, PC), mis on tõhus antioksüdant ja mängib olulist rolli inimeste rakkude tuuma ja membraani ainevahetuses. Peale selle – kuid mitte vähetähtsam omadus – on liposoomide võime viia oma sisu teatud juhtudel otse rakuorganellidesse, näiteks mitokondrisse, tsütoplasmavõrgustikku või isegi tuuma, mille tulemuseks võivad olla tervendavad mõjud. Kuna liposoome valmistatakse looduslikest lipiididest, on nad mitte-mürgised, ohutud ja täielikult biolagunevad.
Viiruste aja superrelv – C-vitamiin
Praegusel gripi ja teiste viiruste ajal on hea teada, et C-vitamiin on n-ö superrelv viiruste vastu ja immuunsuse tugevdamiseks. Alles hiljuti teatati, et C-vitamiin 10g päevas on nüüd ametlik soovitus Shanghais, lisaks alustati mitmel pool Hiinas kliinilisi uuringuid, et vaadelda C-vitamiini efektiivsust. Üks sellistest uuringutest pidi lõppema alles sügisel, kuid ilmselt ajakriitilisuse ja suure huvi tõttu avaldatakse mingeid andmeid juba varem.
C-vitamiini meie keha ise ei tooda ning selletõttu on vitamiinipreparaati tarbides selle imendumine ülioluline. On teada, et vesilahustuv vitamiin imendub suukaudselt tarbides vaid 33% (suuremate annuste korral). Seega on eriti kasu liposoomsest C-vitamiinist, mille imendumisvõime organismis on kordades parem.
Liposoomsed toidulisandid
On hea teada ka, et lisaks vitamiinidele aitavad liposoomid paremini imenduda ka teistel toidulisanditel. Näiteks võib võtta kurkumiini (kurkumist eraldatud aktiivaine, mis ravib rakutasandil). 100g kurkumis on kurkumiini keskmiselt 1-3%. Liposoomse kurkumiini biosaadavus võib olla kuni 185 korda kõrgem loodusliku kurkumiini omast. Liposoomne tehnoloogia annab võimaluse toimeainel imenduda maksimaalselt ning seda just asjaolu tõttu, et traditsiooniline kurkumiin imendub organismis halvasti seedeensüümide tegevuse tõttu.
Kurkumiin on tugev antioksüdant, kaitstes immuunsust, tugevdades liigeseid, luid ning omab põletikuvastast toimet. Kurkumit on juba aasta tuhandeid kasutatud Hiina ja Inda Ajurveeda meditsiinis. Kui alguses kurkumit ravimtaimena ignoreeriti, siis nüüdseks on saanud temast enim uuritud antioksüdatiivne ravimtaim maailmas, omades viiruste-, vähi-, mikroobide-, ning põletikuvastast toimet.