B12-vitamiin – elu ja energia vitamiin

Erinevalt paljudest teistest vitamiinidest, mida võib saada nii taimset kui loomset päritolu toidust, omastab inimene B12-vitamiini ainult loomsetest allikatest. See teeb B12-vitamiinist taimetoitlaste ja veganite jaoks eriti kriitilise toitaine.

B12-vitamiin ehk kobalamiin on ainus vitamiin, mis sisaldab mineraalainet koobaltit. See on ka üks suurima ja keerukama struktuuriga vitamiine, mis koosneb nii orgaanilistest kui anorgaanilistest osadest.


Roll organismis

B12-vitamiin täidab kehas mitmeid elutähtsaid funktsioone:

  • Närvisüsteemi tugi: osaleb närviimpulsside edastamises ja müeliinkihi tootmises, mis kaitseb närve.

  • Vereloome: koos folaadi ja B6-vitamiiniga osaleb punaste vereliblede tootmises.

  • Energiatootmine: aitab muundada toidust saadud rasvu ja süsivesikuid energiaks.

  • DNA ja RNA süntees: vajalik rakkude jagunemiseks ja uuenemiseks.

  • Hormoonide ja neurotransmitterite tootmine: mõjutab meeleolu, mälu ja keskendumisvõimet.


Kuidas B12 imendub?

B12 imendumine on keeruline protsess ja sõltub mao, pankrease ja peensoole koostööst:

  1. Mao happed vabastavad B12-vitamiini toidust.
  2. Sisemine faktor IgC (valguline aine, mida toodab magu) seob B12-vitamiini ja viib selle peensoolde.
  3. Peensooles imendub B12 verre, kus see seotakse transpordivalkudega ja viiakse rakkudesse.

Iga lüli selles ahelas on oluline – seetõttu võib imendumisprobleeme tekkida inimestel, kellel on:

  • maohappesuse vähenemine (eakatel, pikaajalise antatsiidiravi korral);

  • seedetrakti põletikulised haigused (nt Crohni tõbi, tsöliaakia);

  • mao või peensoole osaline eemaldamine;

  • pärilikud häired, mis mõjutavad sisemise faktori tootmist (pernitsioosne aneemia).


B12 puuduse sümptomid ja riskid

Varajased tunnused:

  • krooniline väsimus;

  • keskendumis- ja mäluhäired;

  • ärrituvus, meeleolumuutused;

  • lihasnõrkus;

  • tuimus või surin kätes-jalgades.

Tõsisem puudus võib viia:

  • pernitsioosse aneemiani – punased verelibled on suured ja hapnikutransport kehva;

  • närvikahjustuseni (neuropaatia), mis võib jääda püsivaks;

  • viljatuseni ja rasedustüsistusteni;

  • südame-veresoonkonna haiguste riskini;

  • depressiooni ja kognitiivsete võimete languseni.


Riskirühmad B12 puuduse tekkeks

  • Veganid ja ranged taimetoitlased (loomseid tooteid vältides puudub toiduallikas);

  • Eakad (vähenenud maohappesus);

  • Seedetrakti haigustega patsiendid;

  • Pikaajaliste happesuse vähendajate või metformiini kasutajad;

  • Rasedad ja imetavad veganemad (puudus võib kanduda lapsele);

  • Bariaatrilise kirurgia läbinud inimesed.


Kobalamiin loomulikud allikad

  • maks ja muud rupskid;

  • veiseliha, sealiha, linnuliha;

  • rasvased kalad (lõhe, makrell, tuunikala, sardiinid);

  • munad, piim, juust, jogurt, kohupiim.


Kui toidust piisavat kogust ei saa, tuleb kasutada toidulisandeid. Üledoosiriski praktiliselt ei ole, kuna liigne B12 väljutatakse uriiniga.


Koostoimed teiste toitainetega

B12-vitamiini mõju ja imendumine on parem, kui organism saab piisavalt:

Kõik B-grupi vitamiinid töötavad sünergias, seega on soovitatav neid manustada koos. Meie poest võib leida ka Magneesiumi + B6-vitamiini kompleksi.


B12-vitamiin on energia, närvisüsteemi ja vereloome jaoks hädavajalik. Puudus võib areneda märkamatult, kuid tagajärjed on tõsised ja mõnikord pöördumatud. Piisava taseme hoidmiseks tuleks:

  • süüa regulaarselt loomseid toite või rikastatud tooteid;

  • riskirühma kuuludes võtta B12 toidulisandit;

  • jälgida taset vereanalüüsi abil, eriti kui oled vegan, eakas või sul on seedetrakti haigus.


Parimaks võimaluseks tagada oma kehale piisav kobalamiini varu, on tarbida bioaktiivset B12-vitamiini metüülitud vormis, mis omastub eriti hästi. Soodsamaks võimaluseks on Now Foods’i B-12 vitamiin, mida peab küll rohkem võtma.