Erinevalt paljudest teistest vitamiinidest, mida võib saada nii taimset kui loomset päritolu toidust, omastab inimene B12-vitamiini ainult loomsetest allikatest. See teeb B12-vitamiinist taimetoitlaste ja veganite jaoks eriti kriitilise toitaine.
B12-vitamiin ehk kobalamiin on ainus vitamiin, mis sisaldab mineraalainet koobaltit. See on ka üks suurima ja keerukama struktuuriga vitamiine, mis koosneb nii orgaanilistest kui anorgaanilistest osadest.
Roll organismis
B12-vitamiin täidab kehas mitmeid elutähtsaid funktsioone:
Närvisüsteemi tugi: osaleb närviimpulsside edastamises ja müeliinkihi tootmises, mis kaitseb närve.
Vereloome: koos folaadi ja B6-vitamiiniga osaleb punaste vereliblede tootmises.
Energiatootmine: aitab muundada toidust saadud rasvu ja süsivesikuid energiaks.
DNA ja RNA süntees: vajalik rakkude jagunemiseks ja uuenemiseks.
Hormoonide ja neurotransmitterite tootmine: mõjutab meeleolu, mälu ja keskendumisvõimet.
Kuidas B12 imendub?
B12 imendumine on keeruline protsess ja sõltub mao, pankrease ja peensoole koostööst:
- Mao happed vabastavad B12-vitamiini toidust.
- Sisemine faktor IgC (valguline aine, mida toodab magu) seob B12-vitamiini ja viib selle peensoolde.
- Peensooles imendub B12 verre, kus see seotakse transpordivalkudega ja viiakse rakkudesse.
Iga lüli selles ahelas on oluline – seetõttu võib imendumisprobleeme tekkida inimestel, kellel on:
maohappesuse vähenemine (eakatel, pikaajalise antatsiidiravi korral);
seedetrakti põletikulised haigused (nt Crohni tõbi, tsöliaakia);
mao või peensoole osaline eemaldamine;
pärilikud häired, mis mõjutavad sisemise faktori tootmist (pernitsioosne aneemia).
B12 puuduse sümptomid ja riskid
Varajased tunnused:
| Tõsisem puudus võib viia:
|
Riskirühmad B12 puuduse tekkeks
Veganid ja ranged taimetoitlased (loomseid tooteid vältides puudub toiduallikas);
Eakad (vähenenud maohappesus);
Seedetrakti haigustega patsiendid;
Pikaajaliste happesuse vähendajate või metformiini kasutajad;
Rasedad ja imetavad veganemad (puudus võib kanduda lapsele);
Bariaatrilise kirurgia läbinud inimesed.
Kobalamiin loomulikud allikad
maks ja muud rupskid;
veiseliha, sealiha, linnuliha;
rasvased kalad (lõhe, makrell, tuunikala, sardiinid);
munad, piim, juust, jogurt, kohupiim.
Kui toidust piisavat kogust ei saa, tuleb kasutada toidulisandeid. Üledoosiriski praktiliselt ei ole, kuna liigne B12 väljutatakse uriiniga.
Koostoimed teiste toitainetega
B12-vitamiini mõju ja imendumine on parem, kui organism saab piisavalt:
folaati (B9) ja B6-vitamiini;
kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi.
Kõik B-grupi vitamiinid töötavad sünergias, seega on soovitatav neid manustada koos. Meie poest võib leida ka Magneesiumi + B6-vitamiini kompleksi.
B12-vitamiin on energia, närvisüsteemi ja vereloome jaoks hädavajalik. Puudus võib areneda märkamatult, kuid tagajärjed on tõsised ja mõnikord pöördumatud. Piisava taseme hoidmiseks tuleks:
süüa regulaarselt loomseid toite või rikastatud tooteid;
riskirühma kuuludes võtta B12 toidulisandit;
jälgida taset vereanalüüsi abil, eriti kui oled vegan, eakas või sul on seedetrakti haigus.
Parimaks võimaluseks tagada oma kehale piisav kobalamiini varu, on tarbida bioaktiivset B12-vitamiini metüülitud vormis, mis omastub eriti hästi. Soodsamaks võimaluseks on Now Foods’i B-12 vitamiin, mida peab küll rohkem võtma.